Formgjutna iläggssulor - Rygg och Ledkliniken

Formgjutna iläggssulor

Kan ni tänka er att alla människor har samma ansikte eller samma personlighet? Eller exakt likadana fötter?

Alla människor har sin egen fot typ vilket lämnar ett unikt fotavtryck. Som att vandra barfota i blöt sand. Det finns många skillnader på fötter såsom högt fotvalv eller lågt fotvalv. Plattfot eller skillnad mellan höger och vänster fot. Foten kan vara bred eller kraftig. Dessa faktorer har en direkt koppling och påverkan på kroppens hållning och bekvämlighet.

Kan ni tänka er att en sko passar alla dessa olika fötter? Vi kan hjälpa er att anpassa foten efter skon med hjälp av specialformade iläggssulor gjutna efter just din fot.

Vi arbetar både med förformade sulor (Conformàble) och med sulor som vi formar efter din fot (podiatech). Företaget (SIDAS) ligger i Frankrike. Se närmare under SIDAS hemsida.

Det viktiga med våra sulor är att de är styva men ändå flexibla. Detta gör att foten tillåts att röra sig normalt men sulan tar upp ”överrörelserna” Det är fotproblematiken som bestämmer vilka sorts sulor vi tillverkar såsom styva, mjukare, stelare över tårna, pelott under framfoten etc. Vi gör aldrig en sula utan en ordentlig diagnos.

Hur går ett besök till?

När ni först besöker oss går vi tillsammans igenom er problematik. Vi har oftast bett er att ta med era gamla skor eller träningsskor men även om ni har nya skor vill vi titta på dessa.

Vi gör en ordentlig undersökning både i liggande, stående och gående. Ibland även på löpband, allt för att få en helhetssyn och en förståelse för vad dina besvär baserar sig på. Det är viktigt att även du förstår hur, vad och varför du har dina besvär och vad vi kan göra åt det.

Är det så att en gjuten iläggsula är bäst för dig så försöker vi gjuta sulorna på en gång. Har du sådana besvär att vi behöver behandla dina fötter går vi vidare med det först av allt. Vi gjuter alltid sulor i stående med belastning för att få så rätt korrigering som bara är möjligt.

Vanliga besvär där formgjutna inlägg ofta är en bra lösning är: Långvariga ryggbesvär, höftproblem, löparknä, schlatter, benhinneinflammation, hälsenebesvär, hallus valgus, mortons neuron, plantar fasciit-hälsporre.

Inför besöket

Ta med de skor du använder till vardags, träning etc. Har du nya skor ta med dessa också.

En sko bör vara stabil och ha en hälkappa så att sulan ligger stabilt i skon. Skor med snörning är mycket bra. Originalsulan ska gå att ta ur. Ibland kan orginalsulan sitta fast men går oftast (tyvärr inte alltid) att ta bort ändå. Gör inte det själv utan låt oss göra det åt dig. Tar man inte ur originalsulan blir skon lätt för trång med en gjuten iläggsula ovanpå. 

Har du en väldigt liten eller väldigt stor skostorlek så nämn gärna det vid bokning av tid. Ibland kan vi behöva beställa material innan din behandling.

Observera att bokad tid måste avbokas/ombokas minst 24 timmar före besöket för att undvika fakturering av fullt pris.